Beerns
Nyheter
29-03-2025

07 mars 2025

Culinary Hotel Awards | Niklas Waclaw
Om

Vilket hotell i Sverige serverar den bästa frukosten? Var hittar man den främsta baren, den mest innovativa restaurangen, det godaste kaffet och den mest imponerande vinlistan?
Den 10 mars är det premiär för Culinary Hotel Awards, en utmärkelse som hyllar mat- och dryckesupplevelser på svenska hotell. Vi har pratat med Niklas Waclaw som är eventchef på Berns och som även har varit med i The Advisory Board.
Vinnarna annonseras på Berns den 10 mars 2025.

Hej Niklas Waclaw

Berätta lite om dig, bakgrund och vad du gör idag?
Jag har jobbat inom hotell och restaurangbranschen i 15 år och har checkat av det mesta inom branschen. Allt från konferenser, bröllop, restaurang, bar, hotell till fine dining. Jag kommer senast från Görvälns Slott där jag var restaurangchef och Villa Dagmar där jag jobbade med event och var även chefssommelier, innan det var jag på Aloë som sommelier. Idag är jag på Berns och arbetar som F&B och eventchef och har varit här i 2,5 år. Utöver det sysselsätter jag mig med att sälja och köpa vin då det är ett av mina största intressen.

Berns är ett stort hus, vad har varit mest utmanande jämfört med dina tidigare arbetsplatser?
Magnituden på eventen, jag har inte jobbat med den här kapaciteten, som här på Berns där vi kan ha 1500 gäster samtidigt. Även om jobbet är detsamma blir det väldigt annorlunda när kapaciteten är så hög, det tillsammans med logistiken i huset. Nattklubbarna, restaurangen, hotellet – alla verksamheter som löper parallellt med varandra. Den stora utmaningen har varit att förvalta Berns Event som namn, och att lyfta och utveckla det. Det har varit både utvecklande och utmanande men jag är väldigt stolt över produkten vi har idag. Något som känns extra roligt är att det här är ett ställe som kommer att kunna fortsätta att utveckla personer då möjligheterna här är väldigt stora.

Vad är Hotel Culinary Award?
Det är samma arrangörer som anhåller det Svenska Gastronomipriset som för andra året i rad anordnas här på Berns. Under sex månader har juryn rest genom landet – från Ystad i söder till Riksgränsen i norr – och besökt allt från välkända hotell till dolda pärlor. Det är ett helhetspris som berör endast hotell-hus, där saker som fika, kapacitet, bankett och frukost är sånt som inte är lika sexigt men som är en viktig del i verksamheten för att det ska vara ekonomiskt belönande. Där personer från stora hotellkedjor och andra verksamheter har extremt duktig personal som inte får uppmärksamheten de förtjänar.

Vad har din roll i detta varit
Jag har suttit i Advisory Board med många stora namn inom F&B i hotellvärlden, där vi tillsammans har tagit fram kategorier och priser. Jag fick jag förfrågan om att vara med dem för att ta fram ett nytt pris samt att vi på Berns även fick den stora äran att arrangera eventet här. i Advisory Board har jag suttit med allt från vad ska det vara för kategorier, vilka ska vara inbjudna till hur vi ska tänka kring galan. Målbilden var att fylla det tomrum som finns, de som drar in mest är ofta kopplade till hotell, därav kommer de nästan aldrig kvala in till Gastronomipriset. Undantag finns givetvis som Bank Hotels bar Le Hibou där Adam Myrqvist tog årets bartender. Avslutningsvis så är vi på Berns superärade att bjuda hit alla, att få ha alla dessa kompetenta personer här.

Varför tycker du att det är viktigt
Det har funnits ett hål inom priser för restaurangvärlden, det ska antingen vara en stjärnkrog eller en speciell “hipster-krog”. Det här ger en mycket större bredd. Superkul att få hylla personal och anläggningar som jobbar för detta. Vi får inte bortse från att gemeneman går ju oftare och äter konferensluncher för det är mer en del av det vanliga livet – så varför ska det inte hyllas?

Hur tänkte ni när kategorier skulle sållas
Vi försökte hitta luckorna som inte finns, utgående från hur det arbetas med konferens och hotell med F&B. Vi har även valt att i stället för att lyfta personer inom dryck har vi valt ställen som har dryck som täcker ett brett spektrum. I Hotel Culinary Award är det endast 2 kategorier med personer. Vi har röstat fram nominerade inom kategorierna, sedan har alla som är nominerade fått genomgå intervjuer. Där ska de visa att de är lämpliga för sin nominering. För detta har vi i juryn varit runt 100 personer och alla arbetar eller är starka namn inom F&B.

Några av kategorierna som vi har tagit fram där bland annat:

  • “Breakfast och Coffee Award” är något som har hamnat i bakkant och behöver lyftas fram då det är viktiga delar av gästernas besök.
  • “Conference and Banquet Award” är en kategori som vi inte har sett tidigare.
  • “Sustainable Award” känns väldigt viktigt idag och hotellen är de som har högst krav på sig när det kommer till  hållbarhet.

“Interior Award” är något som vi har valt att lyfta för det sätter helhetsintrycket för stället.

Hotellens Hotell 2025

Drygt 100 personer kopplade till mat och dryck på hotell röstar fram de hotell i Sverige som de anser erbjuda den bästa
gastronomiska helhetsupplevelsen. Det här är branschens eget pris!
De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • At Six, Stockhol
  • Bank Hotel, Stockholm
  • Berns Hotel, Stockholm
  • Clarion Hotel Draken, Göteborg
  • Clarion Hotel Malmö Live, Malmö
  • Clarion Hotel Post, Göteborg
  • Elite Eden Park Hotel, Stockholm
  • Ellery Beach House, Stockholm
  • Ett Hem, Stockholm
  • Falkenberg Strandbad, Falkenberg
  • Grand Hôtel, Stockholm
  • Haymarket by Scandic, Stockholm
  • Hotel Diplomat, Stockholm
  • Hotel Frantz, Stockholm
  • Lydmar Hotel, Stockholm
  • Miss Clara By Nobis, Stockholm
  • Niehku Mountain Villa, Riksgränsen
  • PM & Vänner, Växjö
  • Stockholm Stadshotell, Stockholm
  • Stora hotellet, Umeå
  • Talldungen Gårdshotell, Brösarp
  • The Lamp Hotel, Norrköping
  • The Steam Hotel, Västerås
  • Villa Dagmar, Stockholm
  • Villa Dahlia, Stockholm

Breakfast Award 2025

Kategorin bedömer frukosten ur ett helhetsperspektiv; hållbarhet, logistik, utbud, råvarukvalitet och kommunikation med gästerna.
De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Bank Hotel, Stockholm
  • Grand Hôtel, Stockholm
  • Hotel Ruth, Stockholm
  • Kalk Hotel, Visby
  • Lydmar Hotel, Stockholm
  • PM & Vänner, Växjö
  • Scandic Downtown Camper, Stockholm
  • Stora Hotellet, Umeå
  • Sånga Säby Hotel & Konferens, Svartsjö
  • Örum 119, Löderup

Coffee Award 2025

Kategorin lyfter fram hotell med ett extra stort engagemang för kaffe, främst ur ett kvalitets- och hållbarhetsperspektiv.
De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Bank Hotel, Stockholm
  • Grand Hôtel, Stockholm
  • Granen Hotell & Restaurang, Åre
  • Granö Beckasin, Granö
  • Hotel Ruth, Stockholm
  • Hotell Skepparholmen, Nacka
  • NOFO Hotel, Stockholm
  • Nääs Fabriker Hotell & Restaurang, Tollered
  • Stockholm Stadshotell, Stockholm
  • Örum 119, Löderup

Wine Award 2025

Kategorin belönar hotell där vinerna ägnas extra stor uppmärksamhet; sett till utbud, kunskap, hållbarhet och nytänkande.
De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Clarion Hotel Draken, Göteborg
  • Eriksberg, Trensum
  • Ett Hem, Stockholm
  • Fjällnäs Hotel, Tänndalen
  • Granen Hotell och Restaurang, Åre
  • NOFO Hotel, Stockholm
  • PM & Vänner Hotel, Växjö
  • Stockholm Stadshotell, Stockholm
  • Talldungens Gårdshotell, Brösarp
  • Victory Hotel, Stockholm

Bar Award 2025

Kategorin belönar barer som står i mängden; som kan mäta sig med internationella hotellbarer i fråga om kvalitet, utbud, ambience och bemötande.
De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Above, Scandic Göteborg Central, Göteborg
  • Americain, Haymarket by Scandic, Stockholm
  • Bar Brahe, Hotel Reisen, Stockholm
  • Cadierbaren, Grand Hôtel, Stockholm
  • Clarion Hotel Malmö Live, Malmö
  • Hotellbaren, Diplomat Hotel, Stockholm
  • Le Hibou, Bank Hotel, Stockholm
  • Stora Hotellet, Umeå
  • Turbine Lounge, Steam Hotel, Västerås
  • Watson’s Bar, Hotel Rival, Stockholm

Conference and Banquet Award 2025

Kategorin lyfter hotell som erbjuder unika, hållbara, minnesvärda event för stora och små sällskap – där mat och dryck står i centrum.
De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Berns Hotel, Stockholm
  • Blique by Nobis, Stockholm
  • Falkenberg Strandbad, Falkenberg
  • Hotel Skansen, Båstad
  • Hotel Tylösand, Halmstad
  • Nääs Fabriker Hotel & Restaurang, Tollered
  • Scandic Continental, Stockholm
  • Såstaholm, Stockholm
  • Åhus Seaside, Åhus

Green Award 2025

Kategorin premierar hotell med ett genuint intresse för att öka andelen växtbaserade livsmedel och kommunicera detta till såväl medarbetare som gäster.
De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Clarion Hotel Tapetfabriken, Stockholm
  • Clarion Hotel Sign, Stockholm
  • Hooks Herrgård, Vaggeryd
  • MJ’S, Malmö
  • Scandic Oceanhamnen, Helsingborg
  • Siggesta Gård, Värmdö
  • Smådalarö Gård, Dalarö
  • The Wood Hotel by Elite, Skellefteå
  • Yasuragi, Saltsjö-boo
  • Åkeshofs Slott, Stockholm

Sustainable Award 2025

Kategorin lyfter hotell med tydlig fokus på hållbarhet, där säsong, ursprung, energieffektivisering, matsvinn och kommunikation med gästerna väger tungt.
De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Camp Ripan, Kiruna
  • Granö Beckasin, Granö
  • Görvälns slott, Stockholm
  • Hotell Borgholm, Borgholm
  • Högbo Brukshotell, Sandviken
  • Lindeborgs Eco Retreat, Nyköping
  • Scandic Kiruna, Kiruna
  • Scandic Laholmen, Strömsta
  • Sånga Säby Hotell & Konferens, Svartsjö
  • Wanås Hotel Restaurant, Knislinge

Chef Award 2025

Kategorin premierar kökschefer och kockar med ett eget gastronomiskt språk, där råvara, hantverk, presentation och smak värderas högt.
De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Alexander Carnolf, Hotel Skeppsholmen, Stockholm
  • Andreas Albrektsson, Clarion Hotel Sea U, Helsingborg
  • Gustav Otterberg, Villa Foresta, Stockholm
  • Jakob Brännberg, Hotel Diplomat, Stockholm
  • Jonas Svensson, Elite Hotels
  • Leo Frodell, Ett Hem, Stockholm
  • Mattias Jönsson Caesar, The Norrmans Castle, Genarp
  • Peter Andersson, Lindeborgs Eco Retreat, Nyköping
  • Petra Hed, Åkeshofs Slott, Stockholm
  • Sofia B. Olsson, Clarion Hotel Post, Göteborg

Food & Beverage Manager Award 2025

Kategorin lyfter fram förebilder och gastronomiska ledare som entusiasmerar och utvecklar både mat och människor.
De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Camila Bianco, Ad Astra by Elite, Södertälje
  • Carina Brydling, The Wood Hotel by Elite, Skellefteå
  • Charlotta Nordevik, Clarion Hotel Post, Göteborg
  • Daniel Grahnlöf, Copperhill Mountain Lodge, Åre
  • Jonny Hamnell, Quality Hotel View, Malmö
  • Liam Ginnane, Vår Gård, Saltsjöbaden
  • Sabina Dahlin, Clarion Hotel Sign, Stockholm
  • Stefan Johansson, Högbo Brukshotell, Sandviken
  • Ulrika Thörn, Quality Hotel The Box, Linköping
  • Victor Söderberg, Scandic Continental, Stockholm

Interior Award 2025

Kategorin lyfter fram hotell som visar upp ett engagemang kring miljöer och inredning; kläder, dukar, servetter, material och förpackningar kopplat till mat och dryck.
De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Aspenäs Herrgård, Lerum
  • Billingehus Hotell & Möte, Skövde
  • Färna Herrgård & Spa, Skinnskatteberg
  • Hotel Riverton, Göteborg
  • Hotell Borgholm, Borgholm
  • Nääs Fabriker, Tollered
  • Vår Gård, Saltsjöbaden
  • Scandic Göteborg Central, Göteborg
  • Smådalarö Gård, Dalarö
  • Smögens Hafvsbad, Smögen

Food & Beverage Award 2025

Kategorin belönar hotell med tydligt fokus på hållbarhet, ledarskap, personlighet och nya gastronomiska initiativ som skapar mervärden för gästerna.

De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Billingehus Hotell & Möte, Skövde
  • Clarion Hotel Draken, Göteborg
  • Ellery Beach House, Stockholm
  • Falkenberg Strandbad, Falkenberg
  • Haymarket by Scandic, Stockholm
  • Hotel Fratelli, Karlstad
  • Hotel Villa Anna, Uppsala
  • Maryhill Estate, Landskrona
  • Quality Hotel Match, Jönköping
  • Scandic Oceanhamnen, Helsingborg

Restaurant Award 2025

Kategorin hyllar restauranger som bjuder på en upplevelse där kreativitet, råvarukvalitet, bemötande och hållbarhet står i centrum.
De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Ett hem, Stockholm
  • Gotthards Krog, Stora Hotellet, Umeå
  • Hotell Skepparholmen, Nacka
  • Mathias Dahlgren Matbaren, Grand Hôtel , Stockholm
  • Matsalen, PM & Vänner, Växjö
  • Niehku Mountain Villa, Riksgränsen
  • Restaurang WS, Villa Foresta, Lidingö
  • Villa Skärtofta, Vår Gård, Saltsjöbaden
  • VRÅ, Clarion Hotel Post, Göteborg
  • Äng, Ästad Vingård, Tvååker

Innovation Award 2025

Kategorin hyllar idéer, projekt, initiativ och satsningar som utvecklar såväl det egna hotellet som hotellbranschen i stort.
De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • 50/50-färsen – Clarion Hotel Sign, Stockholm
  • Bär i stället för apelsin – The Wood Hotel by Elite, Skellefteå
  • Godhetsstrategin – Såstaholm, Täby
  • Kaffesump – Clarion Hotel Umeå, Umeå
  • Klimatmärkta konferensmenyer – Scandic, Sverige
  • Meet the Locals – Best Western Hotels&Resorts, Sverige
  • NÒR – Strawberry, Sverige
  • Takodlingen – Clarion Hotel Post, Göteborg
  • Växtbaserat på tillväxt – Scandic Hotels, Sverige
  • We Care – Hållbarhetskoncept Strawberry, Sverige

The Special Ones 2025

Kategorin hyllar extraordinära upplevelser; boenden som sätter Sverige på den internationella hotellkartan.
De nominerade presenteras i bokstavsordning.

  • Arctic Bath, Harads
  • Arilds vingård, Arild
  • Fabriken Furillen, Lärbro
  • Icehotel, Jukkasjärvi
  • Pater Noster, Hamneskär
  • Salt & Sill, Klädesholmen
  • Trakt Forest, Holsbybrunn
  • Stelor, Västergårn
  • Treehotel, Harads
  • Upperud 9:9, Åsensbruk