For booking or questions
info@berns.se
+46856632000

NYHETER

NYHETER FRÅN BERNS

BERNSPRISET TILL WERA VON ESSEN

Författaren Wera von Essen tilldelas Bernspriset 2022 för att med ett särpräglat litterärt tonfall ha skrivit fram ett Stockholm på avigan. Hos von Essen möter vi ett bedagat Östermalm men också en utkantsstad med motorvägshotell och svåråtkomliga förorter. I den disparata storstaden öppnas ett kosmopolitiskt fönster genom att luft från andra internationella horisonter släpps in – inte minst Brasilien – och bland annat på den vägen har von Essens självständigt spirande författarskap kommit att levandegöra en katolsk livssyn i en Stockholmsk verklighet

– Jag känner mig hedrad, säger Wera von Essen. Stockholm har betytt mycket för mitt skrivande, som en sorts alkemi, att få platsen som sårar en att blomma. Att insistera på hjärtats plats i det hårda. Och att dela utrymme och villkor med andra människor, historiskt och som ett tidsdokument.

Bernspriset eller Bernsstipendiet är ett årligt pris som sedan 1966 utdelas av Svenska PEN till en författare, journalist eller fotograf som ”lämnat ett värdefullt bidrag till skildringen av Stockholms kultur och natur, dess institutioner och dess utveckling eller Stockholmslivet i andra former”.

Priset instiftades 1963 av poeten Johannes Edfelt och hans bror Arne Edfelt, som då drev Berns, i samband med Berns salongers 100-årsjubileum. Pristagaren utses av Svenska PEN:s styrelse och delas ut i samarbete med Berns.

Presskontakt:
Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN
Telefon: 070 268 25 29
E-post: jesper.bengtsson@svenskapen.se

Meet Ditas

En av Berns äldsta kollegor, inte myndig utan av tid, är vår stjärna Ditas. Hon har jobbat hos oss i 33 år och hon är vår hushållschef.

Hej Ditas, berätta vad du gör på en ledig dag? Bara att vara lat haha, jag försöker också prata med min familj som bor över hela världen.

Vilket rum är din favorit på hotellet? 606, det är väldigt mysigt och utsikten är otrolig, speciellt på natten. Jag bodde där en gång under nyårsafton och fyrverkerierna i hela Nybroviken var magiska, jag rekommenderar det starkt.

När började du jobba på Berns? 1989 jobbade jag tidigare på ett kryssningsfartyg och när säsongen var mot sitt slut frågade hotellchefen på Berns om jag ville börja jobba heltid här, det var samma chef som jag hade på fartyget.

Varför hotell och varför Berns? Jag älskar det jag gör och att jobba med service. Jag har även jobbat inom restaurangbranschen när jag var student men mitt hjärta klappar extra för hotellbranschen. Den är fylld av utmaningar och otroliga människor som du får möta. Det här är mitt andra hem!

Vad är roligast med ditt jobb? Gästerna och att kunna hjälpa dem, och mina arbetskamrater.

Du nämnde tidigare att du har studerat, vad var ditt huvudämne? Jag studerade till radiooperatör. Det yrket finns inte längre, inte på samma sätt som tidigare. Det var under den tiden när man kommunicerade med fartyg på ett kontor via en radio, som piloter gör med flygtorn. Jag jobbade med det en kort period eftersom jag insåg att det inte var något för mig, det var väldigt tråkigt.

När du bor på hotell, vad är ett måste? Hårtork, mitt hår är kaos annars!

Meet Linn, Berns' hotel manager

Meet Linn

Linn är vår nya hotellchef och vi är glada över att ha en så trevlig, intelligent och frisinnad person i vårt team.

Hej Linn, berätta lite mer om dig själv.
Vad gillar du att göra på en ledig dag? Jag älskar att resa och vara aktiv. Prova nya restauranger och ställen i både Sverige och utomlands. En god Pinot Noir är alltid en vinnare och en restaurang med delningsmeny är mitt favoritkoncept, för man får lite av allt.

Vad har du jobbat med tidigare och vilka erfarenheter tar du med dig? Jag har arbetat utomlands i 13 år och jag har lärt mig mycket inom hotellbranschen. Från att ha skolats i Schweiz till att driva mitt eget hotell i Provence, Frankrike. Den bästa läxan jag har lärt mig under hela min karriär är kunskapen om olika gäster och deras behov. Det är viktigt att vara nyfiken och lyhörd.

Vilken är din favorituppgift på jobbet? Att överträffa gästens förväntningar. Ta reda på information om dina gäster för att överträffa deras förväntningar, vet vad de vill ha innan de vet ordet av. Både i service och vid tillverkning av produkten.

Varför hotell? Jag trivs när jag jobbar med service, som jag nämnde tidigare, för att överträffa gästernas förväntningar, jag känner mig också väldigt hemma i en internationell miljö. Det är roligt att jobba med hotellet, det är alltid öppet och den ena dagen är inte den andra lik. Tjänstebranschen är något man är stolt över att jobba med och det vill jag att fler ska känna.

När du ska välja hotell, vad är ett måste? Jag föredrar boutiquehotell, de är roliga och kreativa. Det andra är såklart frukosten!!! När äter du din frukost? Jag är en tidig fågel, runt 6-tiden.

Sista frågan, varför ska vi bo på Berns Hotel? För vi är det enda stället i Stockholm där du har allt. Vi har ett unikt och vackert hotell, restaurang, cocktailbar, evenemangslokaler och tre olika nattklubbar. På Berns kan du checka in och njuta 24 timmar om dygnet och aldrig behöva lämna byggnaden.

BERNS HOTEL

Boka din vistelse och upplev historia
och lyx på samma gång.

BOOK HERE