Beerns
Nyheter
28-05-2024

20 november 2023

Bernspriset till Wera Von Essen
Om

Författaren Wera von Essen tilldelas Bernspriset 2022 för att med ett särpräglat litterärt tonfall ha skrivit fram ett Stockholm på avigan. Hos von Essen möter vi ett bedagat Östermalm men också en utkantsstad med motorvägshotell och svåråtkomliga förorter. I den disparata storstaden öppnas ett kosmopolitiskt fönster genom att luft från andra internationella horisonter släpps in – inte minst Brasilien – och bland annat på den vägen har von Essens självständigt spirande författarskap kommit att levandegöra en katolsk livssyn i en Stockholmsk verklighet

– Jag känner mig hedrad, säger Wera von Essen. Stockholm har betytt mycket för mitt skrivande, som en sorts alkemi, att få platsen som sårar en att blomma. Att insistera på hjärtats plats i det hårda. Och att dela utrymme och villkor med andra människor, historiskt och som ett tidsdokument.

Bernspriset eller Bernsstipendiet är ett årligt pris som sedan 1966 utdelas av Svenska PEN till en författare, journalist eller fotograf som ”lämnat ett värdefullt bidrag till skildringen av Stockholms kultur och natur, dess institutioner och dess utveckling eller Stockholmslivet i andra former”.

Priset instiftades 1963 av poeten Johannes Edfelt och hans bror Arne Edfelt, som då drev Berns, i samband med Berns salongers 100-årsjubileum. Pristagaren utses av Svenska PEN:s styrelse och delas ut i samarbete med Berns.

Presskontakt:
Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN
Telefon: 070 268 25 29
E-post: jesper.bengtsson@svenskapen.se